Prof. dr. Peter Vlerick

Prof. dr. Peter Vlerick

Functie: Hoogleraar
Peter.Vlerick@UGent.be

Specialisatie: Arbeids- en gezondheidspsychologie

Prof. dr. Vlerick is verbonden aan de Vakgroep Personeelsbeleid, Arbeids- en Organisatiepsychologie  van de Universiteit Gent en verantwoordelijk voor het academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening in het vakgebied van de Arbeids- en Gezondheidspsychologie. Hij doceert Arbeidspsychologie op Bachelor en Masterniveau aan de Faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, en Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (UGent).

Peter Vlerick werd doctor in de bedrijfspsychologie (UGent) met een proefschrift omtrent de antecedenten en gevolgen van burnout bij verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen. Hij was een PhD Fellow in ‘Occupational Health Psychology’ aan de Universiteit van Nottingham (UK).

Zijn wetenschappelijk onderzoek is sterk multidisciplinair en richt zich op de studie van  bedrijfspsychologische thema’s (bv. beroepskeuze, verloopgedrag, ziekteverzuim, disability management, leidershap, veiligheid, werkstress, etc.) in een variëteit van beroepsgroepen (bv. verpleegkundigen, artsen, leerkrachten, managers,...) uit zowel de profit als de social-profit sector (bv. gezondheidszorg, onderwijs,...).

Peter is (co-) auteur van publicaties in een verscheidenheid van (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften en is lid van de redactieraad van wetenschappelijke tijdschriften zoals "Gedrag & Organisatie", "Stress & Health" en "International Journal of Stress Management". Hij adviseert als expert diverse (inter) nationale openbare instanties met oog op o.a. het verbeteren van de kwaliteit van arbeid, het psychosociaal welzijn van werknemers en het functioneren van organisaties.

Klik hier voor een overzicht van de publicaties