Prof. dr. Peter Goossens

Prof. dr. Peter Goossens

Functie: Gastprofessor
p.goossens@dimence.nl

Specialisatie: GGZ verpleegkunde met een focus op zelfmanagementeducatie -en ondersteuning

Prof. dr. Peter Goossens is verpleegkundige, Master in Advanced Nursing Practice, Master in de Gezondheidswetenschappen optie Verplegingswetenschap en Doctor in de Medische Wetenschappen.

Hij is werkzaam bij Dimence, een GGZ instelling in de provincie Overijssel in Nederland bij een TOPGGZ herkende afdeling voor patiënten met een bipolaire stoornis. Goossens werkt hier als Verpleegkundig Specialist GGZ en is behandelaar van een 20tal patiënten. Daarnaast geeft hij leiding aan een verplegingswetenschappelijke onderzoeklijn naar zelfmanagement bij bipolaire stoornissen en naar de verpleegkundige zorg bij patiënten die opgenomen zijn vanwege een acute manische episode.

Daarnaast is Goossens verbonden aan de opleidingsinstelling GGZVS als hoofddocent wetenschappelijk onderzoek. Tevens verzorgt hij colleges over herstelgerichte zorg bij patiënten met EPA. Tevens is hij voorzitter van de examencommissie en van het beleidsvormend orgaan.

Goossens heeft bij de afdeling IQ Healthcare van de Radboud Universiteit te Nijmegen een honoraire aanstelling als senior onderzoeker. Zijn onderzoeksdomein is de GGZ verpleegkunde met een focus op zelfmanagement, zorgbehoeften en interventieontwikkeling.  ProfessorGoossens is copromotor van meerdere onderzoekers.

Sinds 1 oktober 2015 is Goossens benoemd als gastprofessor aan het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan de Universiteit Gent. Hij doceert een aantal colleges binnen het vak ANP GGZ en begeleidt studenten bij (literatuur)onderzoek en masterproef.

Goossens is bestuurslid van het Nederlandse Kenniscentrum Bipolaire stoornissen en was vice voorzitter van de multidisciplinaire richtlijncommissie die in 2015 de richtlijn bipolaire stoornissen actualiseerde in samenwerking met NICE.

Prof. Goossens is een veel gevraagd spreker op symposia en congressen. Hij is lid van de editorial board van ‘Perspectives in Psychiatric Care’  en ‘The journal of the American Psychiatric Nursing Association’. Hij treedt op als reviewer voor internationale wetenschappelijke tijdschriften. Goossens is redacteur voor de Nederlandse verpleegkundige handboekenserie ‘Effectief Verplegen’. Hij s lid van de raad van toezicht van de GGZ praktijk te Arnhem. Hij is Fellow van the European Academy of Nursing Science en Member van de Rho Chi Chapter van Sigma Theta Thau International.