GGZ-verpleegsensitieve uikomsten
Verpleegsensitieve uitkomsten in residentiële GGZ: focus op de verpleegkundige-patiënt-relatie
In de verpleegkundige literatuur wordt gewaarschuwd voor het verdwijnen van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verpleegkunde, als discipline en als beroepsgroep. De worsteling van ggz-verpleegkundigen om hun meetbare uitkomsten aan te tonen draagt bij tot de erosie van hun specialisme binnen de bredere discipline verpleegkunde.
Het beoordelen verpleegsensitieve uitkomsten (nurse-sensitive patient outcomes) als onderzoeksstrategie is een waardevolle benadering om meetbare uitkomsten van de ggz-verpleegkunde aan te tonen. Het meten van nurse-sensitieve uitkomsten biedt empirisch bewijs dat verpleegkundige interventies en interacties koppelt aan patiënten uitkomsten.
Geïnspireerd op het werk van Hildegard E. Peplau (1090-1999), pionier en grondlegster van de wetenschappelijke onderbouw van ggz-verpleegkundgien, richt dit doctoraat zich op de oorzaak en ‘instrument’ voor verandering in een persoonlijk-subjectief herstelproces: de verpleegkundige-patiënt relatie.
Dit doctoraat bestaat uit volgende onderzoeken:
Een literatuur studie naar patiënt-gerapporteerde uitkomsten van de verpleegkundigen in residentiële geestelijke gezondheidszorg.
Het ontwikkelen en valideren van verpleeg-sensitieve uitkomsten schaal.
Een meten van verpleegsensitieve uitkomsten van de ‘meest betekenisvolle’ verpleegkundige-patiënt relatie vanuit het perspectief van patiënten.
Het in kaart brengen van associates tussen verpleegsensitieve uitkomsten van de verpleegkundige-patiënt relatie vanuit het perspectief van patiënten en een selectie van patiëntenkenmerken en kenmerken van de verpleegkundige-patiënt relatie
Het meten van verpleegsensitieve uitkomsten van de verpleegkundige-patiënt relatie vanuit het perspectief van verpleegkundigen en andere professionals (o.a. psychiaters, psychologen, …) en in kaart brengen van associaties met een selectie van sociodemografische kenmerken en kenmerken van de verpleegkundige-patiënt relatie.
Onderzoeksdomein
Geestelijke Gezondheidszorg
Focus | Uitkomst
Implementatie, Zorgorganisatie, Onderwijs & training
Onderzoekers
Karel Desmet, Sofie Verhaeghe, Ann Van Hecke
Status
Lopende